Hva skjer i Råde

Oversikt over aktiviteter i Råde

+ Opprette en aktivitet gratis nå

Opprett aktiviteter på Ditt Distrikt, kostnadsfritt. Det kan være alt fra loppemarked, konserter, teater,turer, samlinger osv.

Saltholmen

Saltholmen

Historie, kultur&arkitektur, Park&naturattraksjon

Med sitt særegne kystmiljø ble Saltholmen i 1997 kåret til Råde kommunes utvalgte kulturminne, og spor i svabergene vitner om at stedet har vært en sentral plass for Rådes innbyggere opp gjennom tidene.

Idyllisk feriehus ved vannet

Idyllisk feriehus ved vannet

Dyr og gård, Familie&barn, Jakt og fiske, Kurs, foredrag&konferanse, Park&naturattraksjon, Sykle&vandre, Vann, bad&strand

Midt på landet mellom to byer, i hjertet av kulturfylket Østfold, finnes en perle av et sted. Perfekt egnet til ferie, avslapning, vannsport, båtturer, fisketurer, kreativitet, lange skogsturer eller late sommerdager. Stedet ble tidligere drevet som et lite gårdsbruk, emn har de siste årene blitt leid ut til privatpersoner, kursvirksomhet, selskaper, seminarer, med mer. Hovedhuset ligger et steinkast fra vannet, og er 176 kvadratmeter fordelt over to etasjer. I første etasje finnes tre stuer, hvorav en peisestue, en spisestue, og en mindre tv-stue. Kjøkkenet har egen spiseplass. og alt av hvitevarer og kjøkkenutstyr. I første etasje finnes også et bad med toalett og dusj. I andre etasje finnes ni soverom, med i alt 16 sengeplasser, to bad med dusj/badekar,vaskerom, samt toalett. Huset er omgitt av store grøntarealer med frukttrær, hagemøbelement og griller.

Tomb

Tomb

Historie, kultur&arkitektur, Park&naturattraksjon

Tomb - en av 12 herregårder i Smaalenene Amt Rundt 1680 var Tomb en av 12 herregårder i Smaalenene Amt. I dette amtet lå faktisk halvparten av alle de herregårdene som fantes i hele landet. Herregårdsbetegnelsen ble gitt de gårdene som hadde kongelige privilegier og huset adelsmenn. I motsetning til mange av de gamle herregårdene i Østfold, finnes det ingen bygninger igjen på Tomb som kan gi assosiasjoner til fordoms storhetstid. Et unntak er riktignok stabburet som antakelig er fra 1840-tallet. Men vi vet at grunnmuren til fjøset minst er like gammel. Muligens er alderen på deler av fundamentet til det gamle internatet fra 1500-tallet.Rester av et fantastisk kulturminne Det var ikke bare bygningsmassen på en gård som sa noe om privilegier og økonomisk styrke. Et nesten like viktig element var parkanlegget. Og selv om utviklingen har gått hardt utover den gamle bebyggelsen på Tomb, så er altså bevarte rester, damanlegget og parken, et fantastisk kulturminne og som det ikke finnes så mange igjen av i Norge. Hageanlegg fra romantikken Parken påTomb bærer i dag preg av å være en landskapspark, med sine dammer, bruer, hasselnøttallé, mangslungne stier, store og majestetiske trær og minnesmerket til Hermine Fugleberg for å nevne viktige elementer. Landskapsparken er romantikkens hageanlegg, og inspirasjonen ble hentet fra England. I romantikken ønsket man å spille på følelser og stemninger, snarere enn fornuft og logikk som f. eks. i den strengt regisserte barokkhagen. Men parken på Tomb har helt sikkert hatt et annet utseende før romantikken satte sitt preg på den i begynnelsen av 1800-tallet. Et parkanlegg vil alltid endre seg over tid. Derfor må den også skjøttes over tid. Gårdsmuseet og husmannsplassen Hallingsås I et nyere hus i den idylliske parken på Tomb jordbruksskole har man samlet gamle redskaper og kjøretøy fra herregården. Samlingen er stor og vel verd et besøk.Et lite stykke unna gårdsmuseet har Tomb jordbruksskole bygd opp den gamle husmannsplassen Hallingsås

Fugleleiken på Henestangen i Råde

Fugleleiken på Henestangen i Råde

Park&naturattraksjon

Ta turen til Fugleleiken på Henestangen i Råde!En flott tur i lett terreng og en nydelig utsikt i alle Østfolds retninger! På de klareste dagene kan man også fint se Gaustadtoppen. 3 kilometer vei/skogsvei  fra Råde Kirke. 1.3 km sti/skogsvei fra Lundebyveien (liten parkering). Skiltet til Fugleleiken.God tur! 

Tomb rosehage

Tomb rosehage

Park&naturattraksjon

På Tomb finnes Norges største samling av moderne roser, i tillegg er her et fint utvalg av historiske roser og en del ville rosesorter. Rosehagen på Tomb er det ca. 350 ulike sorter og omlag 1900 rosebusker. De første roser begynner normalt å blomstre tidlig i juni. Mange blomstrer helt til frosten setter stopp i oktober. Størst blomsterprakt i Rosehagen er det fra midt i juli til midt i august. Tomb Rosehage er anlagt etter forslag fra og i samarbeid med Norsk Rose Forening. Hagen ble påbegynt i 1990 og er mye utvidet i 1993 og 1995. Formålet med Tomb Rosehage er bl.a.: Den skal være til pryd og glede for publikum Vurdering av roser som er i bruk Planting og vurdering av nye sorter Øke folks kjennskap til roser og stell av disse. Formålet søkes oppnådd ved: Rosehagen er alltid åpen for publikum. Det er gratis adgang. Alle roser er merket med tydelige skilt Det foretas mange ulike vurderinger av rosene Det holdes kurs og gis omvisninger .For mer informasjon, kontakt Tomb Jordbruksskole, Tlf: 69 28 30 00, eller les mer på Tomb Jordbruksskoles egne sider om rosehagen.

Siste registerte aktiviteter
Sponsede lenker

Du kommer fra en mobil enhet.
Ønsker du å benytte våre mobiltilpassede betasider?